Čičmany

Zaujímavosti

Obec leží v kotline Strážovských vrchov, takmer pri prameni rieky Rajčianky. Je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Prvé zmienky o nej pochádzajú z roku 1272 (…ad quandam viam novam qua itur ad possessionem Cziczman… – listina z roku 1272). Obec je známa starobylou a unikátnou architektúrou – maľovanými zrubovými drevenicami. Pre ich záchranu bola jej dolná časť v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Obec je zaujímavá aj miestnym ľudovým krojom a výšivkami s geometrickou ornamentikou. Nachádza sa tu národopisná expozíciakaštieľ a kostol.

Tance

Rôzne tance sa nachádzajú v tomto regióne. Rozdeľujeme ich do detských, mužských a ženských alebo spoločných.
Detské môžu byť:
Dievčatá tancujú – lopárikový,  spievajú trávnice a uspávanku, taktiež detské svadobné piesne
Chlapci majú zase – Preťahovanú
Spoločne tancovali hru na svadbu a krstiny, chlapci robili stoly a kmotrov a medzi nimi bol ženích. Dievčatá boli kmotry a robili kolísky medzi nimi bola matka ktorá spievala uspávanku.
Ženské a mužské tance sa viacmenej spájajú v párových tancoch, ako môže byť svadba. Muži  majú trebárs verbunk alebo zábavy bez žien v krčme, tance na salaši. Zato ženy mali čepčenie, trávnice, pasáčky a piesne ktoré spievali svojim deťom.

Čičmiansky kroj

Miestny ľudový odev je zhotovený z bieleho plátna. Veľký podiel na hodnote a popularite čičmianskeho kroja má výšivka, ktorá vyniká svojou technickou dokonalosťou, bohatosťou motívov a ornamentálnou a farebnou kompozíciou. Práve z charakteru ornamentálnej výzdoby i červeného vlneného tkaného pásu, ktorý je súčasťou ženského odevu, sa predpokladá balkánsky pôvod Čičmian. Starobylý ráz, ktorý si čičmiansky kroj zachoval dodnes, ako aj ľudový odev okolitých dedín (Zliechov, Čavoj, Valaská Belá), poslúžil etnografom ako model pre rekonštrukciu staroslovienskeho odevu.